Хлябът ни ще е от най-евтините в ЕС. Снимка: Impact Press Group
fallback

Няма да има драстично поскъпване на цената на хляба, като поскъпването ще бъде със стотинки, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след провеждането на Консултативния съвет по зърното.

"Няма драми с цената на хляба. Българинът ще яде най-евтиния и най-вкусния хляб в ЕС", подчерта земеделския министър и категорично отхвърли твърденията, че цената на насъщния ще доближи 2 лева. Според него подобни твърдения са "излишна истерия".

"Някои говорят, че хлябът ще мине два лева, но няма как да мине. Няма да го позволи пазарът", подчерта Найденов.

По изчисленията на експертите 4 128 000  тона е реколтата на пшеница тази година, което е  добър добив. Обезпокоително обаче е състоянието на реколтата на царевица и слънчоглед, обяви министърът на земеделието.

"Лошо е и положението в световен мащаб, в САЩ например реколтата от царевица е с 30 на сто по-ниска от очакваната, а във Франция ще бъде свикана среща на Г-20 във връзка със ситуацията на зърнения пазар", посочи Найденов.

Oще по темата

Зърненият баланс на България е вързан, категорична бе и Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, която също потвърди, че хлябът ни ще бъде сред най-евтините в ЕС.

Тя допълни, че в момента според статистиката цената на един килограм хляб "Добруджа" е 1,31 лева, а на хляб "Стара Загора" е 1,35 лева.

Общият ресурс зърно, с който разполага страната ни към момента, за реколтата 2012 година, е 4 478 000 тона. От тях 350 000 тона са от реколта от миналата година. По думите на министър Найденов това е с близо тон повече от очакваното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

220

Не бе

преди 11 години

Пинокио,расте ти носа!! Не ни пращаяй за зелен хайвер ,нали знаеш,че никак не ти вярваме

219

ДЯДО

преди 11 години

Когато някой от това ПРАВИТЕЛСТВО каже нещо смятам,че е лъжа.Нямам никакво доверие вече от момента когато в началото на 2011 Г-н Борисов обяви,че вдига само осигурителния стаж за пенсиониране,а възраста остава същата- в края на годината се завъртя като някоя .... , промени казаното по рано и я вдигна.Та тъка е със всичко казано от ТЯХ.Много, много обещания и ЛЪЖИ.

218

мила34

преди 11 години

Нормално е, когато производителите са притиснати, да нямат желание да продават на загуба. Ниската цена на хляба в момента е въпрос на добра организация на контрола срещу спекулата и устойчивостта на производителите. Министър Найденов може да се ангажира с прогнози, но така или иначе тези, от които зависи са други, той може само да ги контролира.

fallback