Снимка: архив, Reuters

Увеличението на цената на хляба е неизбежно, но не е толкова драматично, според прогнозите на експертите. Със скокa няма спекулации, обяви пред БНТ Кольо Колев от Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители.

Зърненият баланс на страната на този етап е осигурен, успокои от своя страна Наталия Тодорова от Асоциацията на зърнопроизводителите. И двамата експерти бяха единни в причините, довели до по-високите цени на хляба. Това са високите пазарни цени на пшеницата и неблагоприятните климатични промени.

„Отделните компоненти имат различна тежест, най-силната тежест в повишението цената на хляба е увеличението в цената на брашното. Естествено увеличение през последните 10 дни от порядъка на 30% на тази цена няма как да не окажат влияние. Токът, газта, водата и горивата поскъпнаха, тоест всички компоненти, формиращи цената на едно изделие поскъпнаха, и то драстично“, разясни Колев.

Още по темата
Предполагам, че едно увеличение на цената за хляба на месец за едно семейство ще се равнява на една кутия цигари“, прогнозира той.

„С нашите 4 млн. тона годишно производство не мисля, че България може да повлияе на тези пазарни тенденции. Високите изкупни цени тази година ще повишат съпътстващият бизнес - това са всичките торове, препарати и семена, които се влагат, суровината, която се влага в производството на пшеница“, каза Тодорова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase