Интеграцията на ромите е вътрешна необходимост, обяви Томислав Дончев. Снимка: Булфото
fallback

Интеграцията на ромите трябва да бъде осъзната като истинска вътрешна необходимост, а не като нещо, което е спуснато от Брюксел, обяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на конференцията, посветена на проблемите на ромите.

По думите му интеграцията на етническите малцинства е един от ключовите приоритети на правителството и то не за краткосрочен период, а за десетилетия напред и това се вижда от всички програмни планове и стратегически документи.

Дончев призна, че в обществото битува мнение, че императивите на интеграцията са вносна политика, която ни е спусната от Брюксел.

"Въпреки изискванията на европейските институции по отношение на държавите-членки, ако интеграцията не е осъзната като вътрешна необходимост, тук на всички нива, никога няма да постигнем реален напредък", заяви министърът.

По думите му след десетилетия усилия в тази сфера България може да се похвали с добри, работещи модели в редица сфери - образованието, здравеопазването.

Oще по темата

Най-тежък обаче е  проблемът с жилищната политика, където по думите на Дончев има  редица сложни въпроси и нито един прост отговор.

"Полагаме усилия в тази посока на първо място да създадем добре работещ модел, който да
мултиплицираме в всички градове където има подобен проблем“, отбеляза министърът.

В конференцията участие взе и здравният министър Десислава Атанасова която представи статистика, според която сред ромското население в цялата страна са извършени общо 11 465 прегледи и изследвания с подвижни кабинети през 2011 г.

Сред предприетите действия има редица здравно-образователни мероприятия и кампании за увеличаване на здравните познания за профилактика на социално значими и инфекциозни заболявания, подчерта Атанасова.

Тя допълни, че здравното министерство отделя всяка година средства за профилактика на различни заболявания сред ромите.

Пред българското здравеопазване стои огромното предизвикателство за подобряване на достъпа до качествено
здравно обслужване на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, социален статус и местоживеене, подчерта Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

ТЪЖНО

преди 11 години

ВЪТРЕШНА НЕОБХОДИМОСТ - 5 МИЛИОНА РОМИ СРЕЩУ 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ - ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ТАКИВА УПРАВНИЦИ - АНТИБЪЛГАРИ

195

Томас

преди 11 години

Интеграцията става най-лесно с адекватни действия от страна на полиция и съд, при извършени престъпления от *** заедно с изгонване на всички псевдо защитни организации на *** от България.

194

2

преди 11 години

от къде ще вземеш парите за тези "мероприятия "бе Атанасова....нали пак от българите ще ги вземете....***

fallback