Снимка: Impactpressgroup

Жилищният проблем на българските роми е най-съществен, това е и най-големият разход и необходимостта от усилия е най-голяма.

Това заяви вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Цветан Цветанов.

На национална среща се обсъжда проектът за национална стратегия за интегриране на ромите у нас за периода 2012-2020 г. 

Според Цветанов в България досега винаги са реализирани множество стратегии за интеграция на ромите, които не са получили необходимия резултат. Въпросът все още стои и за годините на преход проблемите са се увеличавали.

По думите му е необходимо да има повече концентриране на усилията както на държавата, така и на неправителствените организации.

Няма формирани лидери, които да бъдат необходимата обществена подкрепа и да участват активно в реализирането на политиките за ромска интеграция, смята Цветанов. Той допълни, че част от ромските лидери са били доста криминално известни и дори някои са излежавали присъди в българските затвори.

"За мен е по-важно да дадем шанс на образованите, на тези, които знаят и могат, категоричен беше Цветанов.  Има български роми, които са се реализирали и имат огромен потенциал", каза още той.

"Имаме обществено недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите, на база на случилото се в последните 20 години", отбеляза Цветанов.

Той допълни, че темата вълнува както българското общество, така и представителите от ЕК, каза той.

"През последните две години ние заложихме на добрите практики, реализирани в страните от ЕС и консултации от Световната банка, която е наложила добри практики в Унгария и в Чехия", заяви Цветанов.

По думите му трябва да направим всичко възможно да се възползваме от европейската солидарност.

По линия на МРРБ има проекти на стойност 16 млн. лева в четири общини, с които според Цветанов може да се даде старт за по-осезаеми резултати в сферата на интеграция на ромите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase