Служителката разпуснала в 4-звездни хотели. Снимка: Reuters

Служителка на Министерството на отбраната е била в конфликт на интереси с фирмата собственик на взривените складове край „Петолъчката“.

Тя ходила на почивка до остров Бали и Сингапур на разноски на фирма „Берета Трейдинг“, която получила обществена поръчка за нарязване на излишни снаряди в размер на около 4 млн. лв.

„Ясно е коя е служителката. Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009 г.”, каза военният министър Аню Ангелов днес в парламента.

Случаят е от началото на 2009 г., когато министър на отбраната е бил Николай Цонев.

Служителката с инициали Х.Ш. е участвала при изготвянето на поръчката, сключването на договора и впоследствие при неговия контрол. Нарушението е било установено по сигнал, който лесно е бил доказан. „Много бързо събрахме документите, включително и платежните нареждания за платените суми на името на „Берета Трейдинг”, каза шефът на комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов пред БНР.

Според публикации в пресата от началото на месец май т.г. чиновничката получила от фирмата ваучер за екскурзията на стойност близо 7 000 лева. Пак според тях на инициалите в документите отговаря само името Хени Шиякова.

Решението на комисията в момента се обжалва пред Административния съд в София, но когато то бъде потвърдено, служителката ще бъде уволнена, поясни Златанов.

Той прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и 1 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase