Нови модерни радари ще ловят нарушителите на пътя. Снимка: Булфото
fallback

До края на септември се очаква КАТ да замени 134 радара с нови, посочи началникът на Пътна полиция Антон Антонов, който участва в семинар в Трявна за превенция на инцидентите по пътя.

Той посочи, че през март в полицейските автомобили са били сменени около 140 радара с нови, оборудвани с камери. От 14 май ще започне монтирането на нови 42 радара.

"Целта е да се улесни регистрирането на нарушенията и наказването на шофьорите", уточни комисар Антонов.

По думите му България все още е единствената държава в Европейския съюз, която е оборудвана със старите модели мобилни устройства.

"Не виждам пречка обикновения радар да отпадне, тъй като доказателствената стойност на материала не е висока, изисква се административно производство по съставяне на акт", обяви още комисар Антонов и подчерта, че това е изключително скъпа процедура, която изисква  да се издава акт и наказателно постановление, обработка и хартия.

На семинара главен инспектор Красимир Костов представи статистика, според която през миналата година при катастрофи са загинали 120 младежи на възраст между 15 и 24 години.

Той добави, че най-рисковата група на пътя са възрастните хора - както като шофьори, така и като пешеходци.

Общо 66% от всички загинали пешеходци у нас през 2011 г. са били над 64-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 11 години

Гледам по телевизията разни полицаи се разхождат от телевизия в телевизия и говоря небивалици.Прилагаме Холандския модел или някой друг-не са ли ходили и видели, че полиция в тези бели страни се появява само при катастрофа и друго сериозно събитие. Ще застанат 15 полицаи, ще спрат движението, ще задръстят движението-за да няма корупция. Ще инсталират нова модерна техника за видеоконтрол-монтират в автомобилите си техника работеща в обхвата 10 GHz, разработка от преди 25 години. Нека посочат друга страна в ЕС работеща в този обхват.И договорите и за закупуване и поддръжка са като техниката която купуват. От 2009 г. са купили през застрахователния фонд(за да не носи никой отговорност) 16 системи за автомобили английски и вече не работят 15. Купили 16 стационарни на Сименс, вече без сервиз и проблеми. Нови модерни 8 на Робот, без лицензиран софтуер от фирмата производител за обработка на снимките. Работят със софтуер при който няма защитата от манипулации, но глобяват хората. Няма ли някой да въведе законност и въведе строгите стандарти на ЕС.

20

Genata

преди 12 години

До 24Яко технологии, На жена ми вибратора и е с Li-Air батерия и се самозарежда от собствените си вибрации

19

Анонимен

преди 12 години

Дано доживея деня, когато не само ще е улеснено наказването на шофьорите, а ще може и шофьорите да наказват за разбитите пътища, за почупените си коли, за шума над нормите, за липсата на маркировки, за липсата на знаци, за високите цени на горивата и др. ... Но... за сега народа спи сладък сън, като в това време му го слагат отзад на два ката..лекичко...

fallback