Стилиян Петров може да е станал жертва на радиацията от Чернобил. Снимка: Reuters
fallback

Болният от остра левкемия капитан на Астън Вила и националния отбор по футбол Стилиян Петров е станал жертва на радиацията от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година, съобщава английският таблоид  "Сън", който цитира лекарят на националите Михаил Илиев.

Изданието изчислява, че капитанът на Астън Вила е бил на шест години по времето на аварията в Чернобилската АЕЦ.

Тя предизвика облак от радиоактивни частици, който премина над части от СССР и Източна Европа, включително и България. Радиацията в Монтана, където халфът е израснал, е била от 1000 до 1300 пъти над нормалните нива, отчитат англичаните, цитирайки д-р Илиев.

"Беше късна пролет, хората похапваха пресни радиоактивни зеленчуци и други храни. Много хора, които бяха деца тогава, сега са болни от рак по тази причина”, допълва д-р Михаил Илиев и продължава:

Oще по темата

"Наричаме ги "Децата на Чернобил". Повечето бяха родени в същия регион като Стилиян".

По думите на лекаря на националния отбор в семейството на Стилиян Петров няма други случаи на такава болест.

Самият футболист, в началото на тази седмица, стартира лечението си срещу тежката болест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

308

АСЕН

преди 12 години

По време на Чернобил, бях войник и мръсните *** ни изкараха на маневри в Божурище. Същата година се разболях от бъбреци, а военна болница беше буквално претъпкана с бъбречно болни войници и момчетата здрави и едри като канари мряха като мухи от бъбречна недостатъчност. Аз също се бях простил с живота, но Господ ме запази, вечно да се слави името му. Сега идете в Иван Рилски и ще видите колко деца се раждат с мозъчни болести. Питах лекарите и всички казват че определено след Сърбия е това.

307

vela

преди 12 години

Здравейте!! Искам да ви кажа че това не е точно така много хора по онова време не са знаели за аварията в Чернобил и много от тях за доживели до 80 -90 години днешни дни. Има деца които в момента се раждат и до няма и годинка развиват рак с неговите разновидности. Според мен напреднатото ежедневие постоянното притеснение и редица друго фактори.Моя съвет към всички е по - малко се притеснявайте живейте си живота защото е много кратък и преди всичко бъдете здрави.

306

Анонимен

преди 12 години

Може ли да обясните по какъв начин ви бърка в здравето обеднения уран, след като той затова се използва, защото е обеднен до безопасна концентрация и освен това няма как да долети от Сърбия в България, защото просто пада и остава в почвата, там където е употребен.

fallback