Найденов предложи на опозицията разходка за яйца. Снимка: Impact Press Group

В момента цената на яйцата в България е такава, каквато е в цяла Европа, констатира в парламента министърът на земеделието Мирослав Найденов в отговор на запитване на левицата.

"Червените" пък явно не останаха доволни от отговора на Найденов и му подариха 20 яйца от "щастливи кокошки".

"Виждам, че при Вас има носталгия към далечното минало, когато цената на яйцата се определяше от Политбюро. В момента цената на яйцата има пазарна функция. Яйцата поскъпват от началото на годината, плавно", заяви Найденов от парламентарната трибуна.

Той все пак призна, че е имало и субективни фактори, свързани с това, че в рамките на една седмица "цената скочи драстично и тогава държавата се намеси".

"Бяха проведени разговори и с производителите, и с големите търговски вериги. Не беше даден задоволителен отговор защо това се случва точно в България и в рамките на една седмица. След тези разговори цената се стабилизира и в момента е такава, каквато е в цяла Европа, защото европейският пазар е свободен", констатира министър Найденов и посочи, че по негови данни в момента цената на яйцата е под 30 стотинки в големите търговски вериги.

Още по темата

Депутатът от "Коалиция за България" Пенко Атанасов обаче контрира земеделския министър и го определи за главен виновник за високите цени на яйцата преди Великден.

"Ако имаше достатъчно силна инициатива от страна на министерството твърдя, че яйцата нямаше да струват толкова, колкото са в момента", категоричен бе Атанасов.

След изказването си той подари на министър Найденов две кутии с по 10 яйца, снесени от "щастливи кокошки".

Той поясни, че това са най-евтините и най-скъпите яйца, които социалистите са открили в търговската мрежа. Първите стрували по 33 стотинки, а вторите – 48 стотинки.

Мирослав Найденов не се смути и отговори, че яйцата са по-скъпи, защото са от кокошки, които се отглеждат свободно, а другите яйца са по-евтини.

"Ако отидем заедно след малко по магазините, ще намерим и яйца по 29 стотинки", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase