Снимка: БТА

Няколко десетки протестиращи настояват за окончателна забрана за проучването и добива на шистов газ у нас на протест пред паметника на Патриарх Евтимий в София.

Заради обвиненията, че са „платени агенти на Русия“ събралите се раздаваха и изображения на банкнота от 50 лв., на която Пенчо Славейков е с противогаз, предаде БТА. 

Още по темата

Сред исканията на събралите се е участието на представители на гражданските инициативи и на учените при създаване на специална комисия за проучване на шистовия газ.

Протестиращите издигнаха лозунги "Баба Марта е с нас, не на шистовия газ", "Българино, излез и защити земята си", "Чиста вода, здрава земя" и "Не на добива на шистовия газ в България".

Необходимо е още да бъде създаден нов Закон за концесиите, тъй като настоящият "отваря широка врата за ограбването на природните ресурси на българската държава", смятат демонстрантите.

„Хората останаха с впечатление, че когато има забрана, всичко тръгва по мед и масло и всички са щастливи, но за съжаление, нещата не стоят така. Ставаме свидетели на промени, които така подготвят почвата, че в момента, в който тази забрана влезе в сила, всички ще започнат да работят спокойно", заяви Марияна Христова от Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ.

Демонстрантите настояват и за промяна в Закона за опазването на околната среда, която да задължи за да са длъжни всички фирми да огласяват методите си и да оповестяват технологиите, които използват. „Тази промяна изобщо не беше дискутирана", добавя Христова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase