Снимка: БТА
fallback

Гражданско сдружение "СИЛА" внесе официално в Министерски съвет и Комисията за защита на конкуренцията анализ на ситуацията в пазара на горива в България.

Действията на сдружението са следствие на поредното спекулативно покачване на цените на горива, както и от бездействието на държавата по този въпрос, заявяват оттам.

Документът е адресиран и до премиера Бойко Борисов. От "СИЛА" очакват "адекватна реакция и отговори, тъй като ситуацията в страната се влошава и народното недоволство се покачва все повече".

Във връзка с "бездействието на всички институции до момента" от гражданското сдружение организират нов национален протест на 4 март.

От СИЛА повтарят искането си за въвеждане на незабавен мораториум върху цените на бензина и дизела на едро и дребно

Сред исканията на сдружението са още либерализирането на вноса на горива, промяна в закона за ДДС, в който акцизът се облага с ДДС. От СИЛА обясняват, че по този начин ДДС няма да се намали, а цената на горивата за вътрешният пазар ще се понижи с 0.22лв.

Oще по темата
Намаляването на самия ДДС до 16% е предложено катоантикризисна мярка, който да действа в продължение на 4 години. По оценки на сдружението това ще понижи цената с още 0,23 лв. за литър.

От сдружението настояват и за контрол върху информацията за количеството и качеството на внесените горива, както и върху това кои фирми какви количества внасят. Предлага се и въвеждане на граждански контрол върху качеството на внасяния или произвеждания от ЛУКОЙЛ нефт.

От сдружението припомнят, че България е сред 3-те държави в ЕС, които нямат междуправителствено споразумение за съхранение на запаси от горива на територията на друга страна членка и настояват за сключването му с аргумента, че това би облекчило "финансовата тежест върху предприятията за достигане на минималния резерв, което пряко влияе на цената към потребителя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

до BIG AL

преди 12 години

Давай, давай! Ама само внимавай да не потече пяна върху клавиатурата. Иначе за руснаците-недей да хапеш ръката, която те храни. Щото утре нафтата може и 3 лева да стане.

53

Въпрос

преди 12 години

Аз не зареждам от Лукойл, а ти ?

52

BIG AL

преди 12 години

Алоооо, руските агенти , ТУК не става дума за ИНТЕРЕСИТЕ на Костов , а за ТЕЗИ на цял един НАРОД......................................................................Няма по-мръсно нещо от правешките кланове на комунистите- тези с волските мутри- и преди , и сега грабили нашите пари ...Наглост - при НУЛА ЛЕВА данък печалба на една РАФИНЕРИЯ !!Наглост , руска , при ОЩЕ ДВЕ години липса на контрол на вноса на нефт ..Наглост , руска -внасяли тип 'Брент"- а всъщност на незнайни цени - от своите си кладенци !!??Наглост - на охраняващия ги с фирма "ИПОН"- мин. председател на България !!??Наглост , руска и имперска - на анклава Росенец- никакъв български контрол - а руски - на българско пристанище !!?? КАКЪВ "Шенген" чакаме !!??Тановци - слуги на чужд интерес- ченгета продажни ...Наглост руска - изнудване с цени- монополни, със съдействието на българската държава !!??- ЕДНА година Комисията за конкуренцията "УСТАНОВЯВА" - има ли монопол !!??Руските рубладжии - съвсем се самозабравиха ..Не можете вече 2/3 от един народ - да пратите в лагери , мам..ви руска , кагебейска , *** ...червена ...

fallback