Снимка: БТА

Гражданско сдружение "СИЛА" внесе официално в Министерски съвет и Комисията за защита на конкуренцията анализ на ситуацията в пазара на горива в България.

Действията на сдружението са следствие на поредното спекулативно покачване на цените на горива, както и от бездействието на държавата по този въпрос, заявяват оттам.

Документът е адресиран и до премиера Бойко Борисов. От "СИЛА" очакват "адекватна реакция и отговори, тъй като ситуацията в страната се влошава и народното недоволство се покачва все повече".

Във връзка с "бездействието на всички институции до момента" от гражданското сдружение организират нов национален протест на 4 март.

От СИЛА повтарят искането си за въвеждане на незабавен мораториум върху цените на бензина и дизела на едро и дребно

Сред исканията на сдружението са още либерализирането на вноса на горива, промяна в закона за ДДС, в който акцизът се облага с ДДС. От СИЛА обясняват, че по този начин ДДС няма да се намали, а цената на горивата за вътрешният пазар ще се понижи с 0.22лв.

Още по темата
Намаляването на самия ДДС до 16% е предложено катоантикризисна мярка, който да действа в продължение на 4 години. По оценки на сдружението това ще понижи цената с още 0,23 лв. за литър.

От сдружението настояват и за контрол върху информацията за количеството и качеството на внесените горива, както и върху това кои фирми какви количества внасят. Предлага се и въвеждане на граждански контрол върху качеството на внасяния или произвеждания от ЛУКОЙЛ нефт.

От сдружението припомнят, че България е сред 3-те държави в ЕС, които нямат междуправителствено споразумение за съхранение на запаси от горива на територията на друга страна членка и настояват за сключването му с аргумента, че това би облекчило "финансовата тежест върху предприятията за достигане на минималния резерв, което пряко влияе на цената към потребителя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase