Шефът на БЛС Цветан Райчинов. Снимка: Булфото

Българският лекарски съюз (БЛС) е категорично против 25 на сто от глобите на лекарите да се използват за бонуси в здравната каса,  заяви председателят на съюза д-р Цветан Райчинов.

Според него този текст трябва да отпадне от Закона за здравното осигуряване, а ако заплатите на служителите са ниски, друг трябвало да се погрижи за увеличаването им.

„Не беше уместно в момента Здравната каса да бъде напълно "обезглавена", отстранявайки от поста управителя и председателя на Надзорния й съвет“, допълни той.

В последните няколко дни сумата за бонуси, раздадени в Министерството на здравеопазването непрекъснато се променя, като варира от 5 милиона лева до 6 милиона и 200 хиляди лева, каза още Райчинов.

Още по темата
При толкова недофинансирани дейности в здравеопазването беше по-морално с тези суми да се платят
лечението на редки болести или да се дадат на спешната помощ, вместо да се раздават бонуси, допълни Райчинов.

Той предложи министърът на здравеопазването да докаже, че колегите му в МЗ имат нужда от по-високи заплати и да ги отвоюва пред Симеон Дянков.

Здравното ведомство било изпратило на БЛС шест папки, в които е описано как са изразходвани 340 млн.
лв., трансферирани от бюджета на НЗОК към този на МЗ.

От папките е видно само как са изразходвани 256 млн.лв, уточни Райчинов, допълвайки, че останалите не били упоменати, защото са за нуждите на фонда за лечение на деца, на фонда за асистирана репродукция и на този за трансплантации. Те съдържали лични данни и затова липсват точните суми.

„Тези фондове са целеви и държавата ги финансира, освен това парите са харчени и за лечение на наркозависими“, добави още Райчинов.

По думите му тези 340 млн.лв. са от здравни вноски на осигурените граждани и би трябвало да се изразходват само за техните нужди.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов остана изолиран от всички институции, с които би трябвало да работи - НЗОК, БЛС и парламентарната комисия по здравеопазване, смята Райчинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase