Менда Стоянова се противопостави на Константинов. Снимка: Булфото

Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова се обяви против идеята за намаляване ДДС за лекарства, лансирана по-рано днес от здравния министър Стефан Константинов.

Според нея това няма да доведе по поевтиняване, а и ще се наложи да се вдигат други данъци.

„ДДС-то е основният приходоизточник. Ако ние тръгнем да намаляваме ставките на ДДС на една или друга стока, означава, че трябва да търсим компенсиране на приходите от други данъци“, коментира Менда Стоянова пред БНР.

По думите й приходите в бюджета трябва да се гарантират, а те се гарантират от данъци.

„Различните ставки на ДДС за съжаление водят до неравнопоставеност на различните браншове, до изкривявания. Ние имаме един такъв пример с туризма. Какъв беше резултатът от това - понижаване на цената на туристическата услуга, развитие на туристическия бранш в подходяща посока? Всички ние знаем резултата. Аз категорично смятам, че намаляването на ДДС в една или друга стока в никакъв случай не водят до намаляването на цената за потребителите и не смятам, че това е правилният път“, категорична е Менда Стоянова.

Още по темата
По-рано днес Стефан Константинов обясни, че трите фактора, които имат определящо значение за цените на лекарствата, са размерът на ДДС, големината на пазара и договарянето между касата и фармацевтичните компании.

Според здравния министър евентуално понижение на цените би се постигнало след съответните разговори с финансовото министерство за възможно понижаване на данък добавена стойност (ДДС) върху лекарствата, който сега е 20 на сто.

Той посочи редица европейски държави, които имат многократно по-ниска ставка на ДДС върху медикаментите.

Междувременно стана ясно, че Стефан Константинов свиква утре извънредно събрание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.
Целта на заседанието е да се даде мандат на подуправителя на НЗОК Марияна Василева да ръководи институцията до избирането на нов управител от парламента.


Вчера НС прие оставката на д-р Нели Нешева след скандала с бонусите. От него обаче стана ясно, че точно Василева е взела най-големият бонус в НЗОК от 22 хиляди лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase