Снимка: Reuters
По време на празници консумацията на алкохол се повишава. Масово хората предпочитат да купуват наливно вино, вместо бутилирано, твърдят производители.
 
В района на Пловдив се произвеждат 40% от червените вина в България, а  пловдивското село Брестовица е винената столица на страната. Тук хората разчитат повече на наливното или домашното вино, отколкото на бутилираното. 
 
„По-качествено и по-евтино е”, споделя бай Георги от Брестовица.  „Това в бутилките също е било наливно, преди да го налеят, за мен домашното е най-хубаво, но зависи от вкуса”, твърди Димитър, който е спецът по алкохолни напитки в селото.  
 
Винопроизводителите отчитат ръст в продажбите както на български, така и на чуждия пазар. Техните наблюдения също сочат, че хората наблягат на наливното вино, особено в дните на празниците. 
 
"Нормално е в дни на икономическа криза потребителят да търси варианти на по-евтини вина”, заяви пред Dnes.bg Красимир Патишанов, който държи винарска изба в селото. 
 
Жителите на Брестовица уважават младото вино, което не е отлежало, защото е по-полезно за организма. Хората знаят как да различат ментето от оригиналната напитка. 
 
„Виното се прави от грозде, ако е за 80 стотинки е менте”, казва Николай от Брестовица.  Друг познавач твърди: „Ако се стичат арки по чашата, като се сипва виното и то е тъмно оцветено, значи е истинско, в противен случай е фалшиво”. 
 
В дните покрай Коледа и Нова година от Изпълнителната агенция по лозята и виното затягат контрола върху продажбите на вино. Ще се проверяват най-вече тротоарните търговци, които не могат да докажат произхода на стоката и не могат да гарантират, че тя е съхранявана правилно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase