Снимка: Impact Press Group
fallback

Реформите в БДЖ, започнали през миналата година, ще продължат независимо от това дали на 24 ноември ще има стачка. Това заяви председателят на съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров.

Той подчерта, че обявените наскоро пет мерки, включени в реформата за подобряване положението на железниците, включително и съкращаването на две хиляди души до края на годината, остават в сила. Владимиров каза, че в противен случай железниците ще фалират.

Главният юрисконсулт на БДЖ Ваня Флорова заяви, че предстоящата стачка е незаконна, тъй като се нарушават разпоредби на закона за уреждане на колективните трудови спорове и закона за железопътните превози. Затова при започване на стачката ръководството на БДЖ ще подаде иск в съда за обявяване на нейната незаконосъобразност.

Всички стачкуващи служители от БДЖ ще трябва да се регистрират в определени списъци, за да може времето, през което не са работили по време на стачката, да се отрази на заплащането им, каза Флорова. На тези служители по-късно ще се търси и дисциплинарна отговорност, ако съдът постанови, че стачката е незаконна.

Oще по темата
БДЖ няма възможност да осигури алтернативен превоз на пътниците чрез автобуси по време на стачката, заяви управителят на БДЖ – Пътнически превози Методи Христов.

Той поясни, че за целта би трябвало да се осигурят над 500 автобуса на ден, а компанията няма такава възможност, нито може да плати подобен превоз. Железниците имат договор с автобусна фирма за извозване при аварийни случаи на пътниците от пет вагона, допълни Христов.

Относно отправените критики от страна на синдикатите, че и Европейската комисия е критикувала плана за реформи на БДЖ, Владимиров посочи, че при изготвянето на плана за реформи са заложени икономически показатели за ръста на икономиката на страната, които са били валидни през миналата година, но сега по всяка вероятност няма да бъдат изпълнени.

Затова планът ще бъде преработен, като се имат предвид по-ниските икономически показатели на страната.
„Целта ще е БДЖ да оцелее дори при по-ниски приходи от планираните“, подчерта Владимиров.

Още за загубите на БДЖ от стачката и за бъдещето на компанията вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

130

Анонимен

преди 12 години

Много съм разочарована, четейки коментарите тук. Ние сме ЕДИН НАРОД ХОРА! Защо нямаме никаква солидарност един към друг? Защо всеки казва, че него ЛИЧНО не го засяга? "Аз не пътувам с БДЖ"-ами огледай се, около теб пътуват 100 човека! Хората, които стачкуват НЕ СА ТЕЗИ КОИТО КРАДЪТ ВАШИТЕ ПАРИ!!!!!!!! ПОГЛЕДНЕТЕ ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ НОСА СИ! ДОРИ СЕ ЗАСРАМЕТЕ! ДОКАТО БЪЛГАРИНА Е ТАКЪВ ЕГОИСТ В ТАЯ ДЪРЖАВА НИЩО НЯМА ДА ВЪРВИ!!!

129

Анонимен

преди 12 години

Тук не става въпрос за "компанията", а за хората, които ще загубят работните си места и ще се чудят от къде да купят хляб да сложат на масата! Не мога да приема, че има изказвания от рода на "щом е губещо да го затворят"...

128

teddyshane

преди 12 години

Реформа трябва да има-БДЖ се превърна в разграден двор от който всеки краде както може,стачката нищо няма да промени

fallback