Десетки хора с плакати са пред МС. Снимка: БТА
fallback

Докато правителството заседава, граждани отвън скандират: "Министри, лобисти, спрете тази игра на шисти!", "Здрава земя, чиста вода!"

Организатор на поредните протести срещу добива на шистов газ е "Гражданска инициатива за забрана на шистовия газ".

Десетки хора са издигнали плакати пред Министерския съвет с надписи: "Вразумете се, не подписвайте" и "Защо подписа, Бойко, На инат?"

Oще по темата

Поводът за протеста им е петъчното изказване на министър Трайчо Трайков, когато той заяви, че до дни ще бъде подписан договорът със Шеврон.

"Ние все още се надяваме на някаква чуваемост и ще реагираме спрямо реакцията на правителството", коментира за Dnes.bg Мариана Христова от "Гражданска инициатива за забрана на шистовия газ".

"До искане на оставки засега няма да стигнем, защото протестът ни не е политически", допълни тя.

Днес еколозите внесоха декларация до премиера и ресорните министри, в която отново настояват за разговори. В нея са отбелязани и четирите им основни искания:

– да се въведе мораторуим върху всички дейности, свързани с използването на технологията "хидравлично разбиване";

– за проучване и добив на шистов газ на територията на страната;

– за незабавно прекратяване на договора с Шеврон;

– за актуализиране на законовата и нормативната база за всякакви дейности в съответствие с новите технологии в тази област.

"Защо трябва да се бърза толкова, преди да се осъвремени нормативната база за контрол у нас", попитаха още протестиращите.

"В момента ОВОС-ът проверява за съвместимост само с НАТУРА 2000, т.е. проверява се само влиянието върху защитените видове в тези райони, ако има такива", обясни Мариана Христова.

Протестиращите се зарекоха, че ще продължат с протестите си, защото "България не може да се подлага на експерименти със съмнителен резултат", категорични са те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

171

Анонимен

преди 12 години

Това предното е ирония, някой да не се отчая:)! Трябва да ценим живота, и нашия, и чуждия. Винаги има начин да се справим. Въпроса е да не сме прекалено заспали, а наистина да търсим как да преодолеем опасността, или да се приспособим, или да я спрем някак.

170

Анонимен

преди 12 години

Споко, пичове,вашата аутопсия ще спомогне за развитието на науката. Все пак не бива да се правят прибързани и необмислени решения,а вашето участие в експеримента ще помогне да се установи коя от всички познати на човека отрови убива най-бързо и ефективно. Тъй че, яжте, пийте и се веселете!П.С. Молби против експеримента се приемат и заприходяват от държавната администрация, не са желателни ефективни действия при площадката край Рогозина,които биха попречили на самия експеримент.

169

Анонимен

преди 12 години

За питащите има открита сметка за протеста, на който всеки българин може подкрепи идеята... не всички хора са платени,,като вас пишещите мижитурки тук!

fallback