Снимка: Bulgaria ON AIR

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК Стефан Манов коментира, че е било съвсем очаквано избирателната активност да бъде ниска. Манов допълни, че е бил скептичен и спрямо предварителни данни на българските социолози, защото те са предвиждали повече хора да излязат и да гласуват.
 
"За пореден път българската социология се провали с гръм и трясък. Нито процентите са верни, нито дори партиите, които влизат - не само в българското Народно събрание, а и в Европейския парламент”, допълни Манов. Каузата е да бъдат спрени тези безсмислени социологически проучвания в изборния ден. Те просто фалшифицират числа.

“ИТН беше под чертата за ЕП, виждаме че излъчват евродепутат. МЕЧ и "Величие" никой не видя. "Синя България" беше помпана нагоре, както и "Солидарна България". Във входа на изборния ден сайтовете даваха абсолютно фалшиви проценти", коментира зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК.

Манов даде за пример френските социолози, които са познали крайния резултат до стотни.

"Френските избиратели след три седмици ще гласуват на първи тур. Виждаме, че разположението на силите във Франция категорично показва превес на крайната десница на партията на Марин льо Пен. Френският избирател не се разпознава в традиционните партии, не приема ЕС като достатъчно защитаващ го от кризите", каза Манов пред телезивията.

Той обясни, че френският президент Еманюел Макрон е нямал мнозинство, управлявал е благодарение на "лостовете на "Петата Република". Според Манов няма как още три години да издържи с липса на мнозинство.

"Тежки проблеми пълзят от години наред. Миналата година доста сериозни демонстрации имаше срещу промените в пенсионното законодателство. На първо място са покупателната способност и емиграцията. 500 000 легални мигранти влизат годишно във Франция", посочи зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase