Снимка: Архив Булфото

Православната църква почита днес Свети Архангeл Михаил, военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

Това е вторият по значение празник след Димитровден и последният от големите есенни празници за църквата.

С Архангелов ден се слага началото на период, в който светът в пост се вглежда в себе си, подрежда ценностите си, очаква и се подготвя за голямото коледно чудо – раждането на Христос.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

Честването на водачът на всички ангели, серафими и херувими е избрано и за ден, в който полицейските служители отбелязват професионалния си празник.

Днес той ще започне с водосвет и тържествена церемония в 10.00 часа в Академията на МВР. Полицаите ще поднесат венци пред Паметника на загиналите служители от Министерството на вътрешните работи и ще изразят почит към тяхната памет.

В деня на празника във всички областни дирекции на МВР и в деветте столични районни управления се организира „Ден на отворените врати”.

В Борисовата градина в столицата МВР организира демонстрации на полицейски техники, на служебни кучета и коне.

Любопитно е, че днес професионален празник имат и месарите и колбасарите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase