Снимка: Булфото
Омбудсманът Константин Пенчев препоръча на ЦИК да възстанови правото на глас на хората, попаднали неправомерно в "забранителния списък" за местните избори. Пенчев изпрати писмо на избирателната комисия по повод адресирана до него жалба от избирател, който не бил допуснат да гласува миналата неделя. Причината е, че бил в т.нар. забранителен списък, въпреки че от 2008 г. живее непрекъснато в страната. 
 
Омбудсманът е притеснен от вероятността и на втория тур да има избиратели, които да бъдат лишени от правото си на гласт, въпреки че отговарят на законовите изисквания и заради грешки на администрацията са в т.нар. забранителен списък. 
 
Според Пенчев неправителствени организации вече са предложили варианти за преодоляване на проблема. Едно от предложенията е да се обявят публично имената на хората от "забранителния списък", които според данните на институциите нямат настоящ адрес в България. 
 
Друго предложение е хората, неправомерно изключени от избирателните списъци, да могат да вземат удостоверения от службите на ГРАО, че имат настоящ адрес в България повече от четири месеца преди изборите. За да се изпълни това, службите на ГРАО трябва да работят в събота и неделя. 
 
Предложението е тези удостоверения да се приемат от секционните избирателни комисии като доказателство, че хората отговарят на изискванията за уседналост, и те да бъдат дописвани в списъците за гласуване. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase