Снимка: БГНЕС

В църквата винаги е имало различни гледни точки по отношение на актуалните процеси. Въпросът е дълбочината и остротата на това разделение. Да, има известно разделение в църквата по отношение на това какво е мястото на автокефалната църква в семейството на православните църкви. Това каза игуменът на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" архимандрит Никанор в "Денят ON AIR".

Според него обаче разделението остава в сферата на нормалните противоборства на различни мнения.

"Има тенденция в архиереите на БПЦ - да извоюва обратно своята самостоятелност. Решенията, касаещи БПЦ, да бъдат вземани на "Оборище" 4 в София, а не в Москва. Доколкото БПЦ няма смелост да признае Православната църква на Украйна, която е обективен факт, показва, че не можем да се откъснем от тази зависимост", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

В София видях озверяла тълпа пред Светия Синод, която освирка и хули - нещо, което не може да се види на нито едно място в Новия завет, подчерта архимандрит Никанор.

"Такава грозна тълпа няма да видите на нито едно място в житията на светиите. Тази тълпа, за която говори митрополит Антоний - не беше разбран. Сега виждаме правотата на Западноевропейския митрополит. Той обозначи един проблем - група хора, креслива, викаща, която преследва чисто политически цели", обясни той.

Трябва да се изчака новият митрополит да встъпи в катедрата и да прави проверки, настоя още игуменът на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян".

"Предполагам, че някои неща няма да желае да сподели с широката общественост. Мерки ще бъдат взети. Синодът смути, когато пристъпи Устава, но се поправи. Имал е основание да направи това, което той направи", каза той.

БПЦ е институция на 4,5 млн. вярващи българи, независимо колко пъти и как ходят в храмовете, подчерта архимандрит Никанор.

"Не може някаква група, самозабравила се, да крещи и да вика от името на всички. Кои са те? Видяхме ги колко са пред Светия Синод. Светият Синод се намеси. Отмени един избор, който видимо нямаше пороци, но Уставът го позволява. Справянето на дядо Арсений е въпрос на бъдеще. Вярвам, че ще бъде подкрепен от всички митрополити", на мнение е той.

"За мен най-добрият избор за Български патриарх оттук насетне, който стои в средата на Светия Синод, който е доказал своите качества, е Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум", посочи архимандрит Никанор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase