Снимка: архив, Булфото
fallback

В цялата страна се извършват усилени проверки за произхода на дървесината. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който е на посещение в Разлог, където се извършват проверки и в момента.

От началото на септември до момента са конфискувани 12 камиона, 5 ремаркета и над 200 куб. метра нелегална дървесина, каза той. Заради усиления добив на дървесина в началото на отоплителния сезона проверките през септември са били шест пъти повече спрямо месец август.

Министърът посети контролен пункт за видеонаблюдение край Разлог. По време на посещението бяха проверени няколко камиона, превозващи дървесина.

Найденов заяви, че благодарение на тези пунктове е невъзможно да премине непроверен камион. „Не знам дали Разлог е столицата на дървената мафия. Дървена мафия има навсякъде”, заяви министър Найденов.

При среден годишен добив от 4,5 млн. куб. метра дървесина в началото на мандата на настоящото правителство, близо 1,5 млн. куб. метра дървесина от тях са били незаконно добити. Днес данните показват, че незаконният добив намалява.

Според министър Найденов разделянето на стопанската от контролната функция е довело до това намаление. По отношение на кражбите на дребни количества дървесина от порядъка на 1-2 кубика Найденов каза, че местните горски стопанства трябва да засилят контрола, като предлагат и по-ефективни цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

II

преди 12 години

ти ела да видиш в Търновско какво става гола сеч на всичко тирове се товарят по сред бял ден на магистралата, минават си покрай постовете на КАТ без проблем. обаче аз ако карам с 2 км над разрешената скорост и съм страшен нарушител.ами елате и ги хванете, те дори не се крият. то не остана гора

15

Анонимен

преди 12 години

tova e zakana za *** 4e ako neglasuvat za gerb 4e ste in sekne drvodobivavirvai na gerb i ciganina ste te poseti ve4er da ti osheta dvora, ograbi mazeto i iznasili decata

14

Анонимен

преди 12 години

А две години защо не ги погва - много просто за да има мижави приходи в бюджета и някои да станат от селяци и регионални кръчмови пияници-мутромилионери. В тая държава безсрамните и простите няма кой да ги закача и стават милионерчета

fallback