Снимка: Архив, Булфото

Над 57 000 неогнестрелни оръжия са регистрирани в страната до 17 септември, стана ясно на брифинг в Главна дирекция „Охранителна полиция”.

Тогава изтече едногодишният гратисен период, до който собствениците на газово, сигнално и пневматично оръжие трябваше да го регистрират в полицията.

Най-много уведомления за притежание на такъв тип оръжие са подадени в София – близо 6500. Следват Пловдив и Варна, съответно с малко над 4600 и 3400 уведомления.

Година след като промените в закона, регламентиращ притежаването на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, влязоха в сила, от МВР заявиха, че не знаят колко оръжие има в страната.

Началникът на сектора за контрол на общоопасните средства комисар Божидар Василев призна, че полицията няма как да контролира процеса по регистрирането му. Затова от службата очакват сигнали за оръжие, което все още не е регистрирано.

"Не може да има полицаи на всеки ъгъл, който да проверяват дали някой влиза в църква или в ресторант въоръжен. Въпрос на самосъзнание и самодисциплина е как да се влиза на обществени места", заяви комисар Василев.

От няколко месеца оръжейните магазини подават в полицията отчети за количествата и типа продадено оръжие. Търговците са задължени да предоставят данните на всеки три месеца, в противен случай ги грози глоба от 3000 до 5000 лева.

500 лева е глобата за собствениците на неогнестрелно оръжие, които не са уведомили полицията за него. При повторно нарушение санкцията става 3000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase