Снимка: архив Булфото

Около 1300 евро е средният доход на начинаещ полицай в Европа. За сравнение у нас стартовата заплата на униформените е 250 евро, но от догодина се предвижда поетапно увеличение.

Това стана ясно на международната конференция "Сигурност – ключът към бъдещето на Европа", на която беше представено изследване за социалното положение на полицейските служители в Европа.

Според него 1400 евро е заплата за следващото ниво в полицейската йерархия. 2700 евро пък е средното ниво на заплащане за ръководните полицейски длъжности.

Според статистиката полицаят, който се развие, има възможност от началото до края до на кариерата си да увеличи своите доходи със 107%.

„От 2013 г. се предвижда поетапно нарастване на заплатите на служителите на МВР у нас“,  увери зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев по време на конференцията.

По думите му увеличението ще бъде възможно след влизането ни в Шенгенското пространство. Заложени са първо увеличение с 5% и на следващата година със 7-10 на сто, обясни той.

Още по темата

Същевременно МВР не планира намаляване на полицейския състав по границите заради ситуацията с миграционния поток. При необходимост служители от вътрешните шенгенски граници ще бъдат пренасочвани към външните.

Димитър Георгиев коментира, че сега заплащането на полицаите у нас спрямо европейските стандарти е нормално за етапа, на който се намираме. По думите му след влизането в Шенген граничните полицаи ще могат да се възползват от наредба на МВР, която дава възможност за получаване на допълнително възнаграждение съобразно специфичните условия на труд.

Според данните от изследване за социалното положение на полицейските служители в Европа в 80% от страните униформените получават добавки за нощен и опасен труд, както и за участие в специални операции. Средно в европейските държави полицаите работят между 35 и 54 часа на седмица.

Според изследването полицаите в Европа се пенсионират средно 46 години при минимум 16 прослужени години в системата. В 65% от страните в те се осигуряват здравно от държавата.

В 70% от страните в ЕС пък униформените имат законово право на стачка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase