Снимка: Булфото

Върховният административен съд остави в сила решенията на административния съд в София да върне лиценза на "Лукойл Нефтохим", с което беше дадена възможност на рафинерията и пристанището на "Лукойл" отново да заработят.

Днес магистратите всъщност потвърдиха становището на Софийския административен съд, че незабавното действие на решението за отнемане на лицензите на "Лукойл" и на рафинерия "Росенец" ще доведе до значителна или трудно поправима вреда за компанията.

Съдът коментира довода на Агенция “Митници”, че "Лукойл авиейшън България" ЕООД не е единственият доставчик на авиационно гориво и има още поне 10 лицензирани складодържателя.

"Разблокирането на запаси от керосин от ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" доказва, че възможността за бърза доставка на авиационно гориво от други дистрибутори е абстрактна", смятат съдиите.

Още по темата
 Според магистратите, ако "Лукойл Нефтохим" остане без лиценз, докато траят съдебните споровете на рафинерията с митниците, това би се отразило на стратегически отрасли на икономиката като железопътния, въздушния и столичния градски транспорт поради значението на оспорващия митническия акт за икономиката на страната.

Същинското дело за лиценза на компанията е насрочено на 31 август. Поне дотогава рафинерията ще работи по стария си режим досега.

Според премиера Бойко Борисов обаче до началото на декември "Лукойл" ще успее да сложи всички измервателни уреди.

Междувременно антимонополната комисия започна проверка на рафинерията за монопол и картелни споразумения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase