Снимка: Булфото

Агенция "Митници" вече обжалва решението на съда, с което беше върнат лицензът за управление на данъчен склад на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, съобщиха от ведомството.

От своя страна пък министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще сезира Комисията за защита на конкуренцията дали доставчикът на керосин за летищата (Лукойл Авиейшън, чийто лиценз не беше отнет) има господстващо положение и не си изпълнява функциите.

„От мотивите на съда научих, че една от причините да не се допуска предварително изпълнение е, това че доставчикът на керосин е казал, че ако не работи Лукойл, няма да има керосин за самолетите. Това е компания, която може да си купи керосин откъдето иска“, мотивира решението си министърът пред БНТ. 

„И аз се питам доставчикът на керосин ли не си изпълнява задълженията, тъй като има господстващо положение. Или доставчикът на доставчика има господстващо положение, с което се злоупотребява“, добави Трайков. 

Той  уточни, че няма отношение към съдебната битка между Агенция „Митници" и „Лукойл", а само към пазара.

Направено е всичко възможно, за да функционира пазарът и да няма ощетени потребители.

„Гориво има колкото искате и в България, и около България", допълни министърът.

Според него е имало период на несигурност около решението на съда, тъй като  вносителите не смеели да внасят големи количества, защото с връщането на лиценза Лукойл пак влезе на пазара.

С решението си съдът казал на останалите, че е „по-добре да не внасяте много, защото големият играч е отново на пазара“.

Според Агенция "Митници" административният съд неправилно е приел, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е доказало вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване.

Административният съд е изградил тезата си върху представените от жалбоподателя договори за доставка на нефт и готова продукция и значителните вреди, които дружеството претендира, че ще претърпи като неустойка за неизпълнение на ангажиментите по договорите.

Още по темата
При внимателния прочит на договорите продавачът е "Лукойл България" ЕООД, което е друго дружество, посочват от агенцията. 

Агенция "Митници" смята, че е нарушен принципът на равенство на страните и не е предоставена равна процесуална възможност за защита.

Съдът игнорира и обстоятелството, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е имало достатъчно време да подготви дейността си за работа при условия, изключващи прилагането на режим "отложено плащане на акциз", посочват от агенцията.

Оттам заявяват, че отнемането на лиценза, респективно спирането на дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" е закономерна последица от неизправното поведение на предприятието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase