Снимка: БТА
fallback

Единственият начин да не бъде затворен курортът Банско заради нарушенията на концесионния договор от „Юлен“ АД е да се промени законът за концесиите, според премиера Бойко Борисов.

Пред придружаващите го в Черна гора журналисти министър-председателят коментира, че има три варианта на проблема със завзетата площ от Националния парк „Пирин“. Единият е курортът да бъде затворен, вторият – да спрат да функционират две трети от него, и третият – да се промени законодателството.

Премиерът припомни, че договорът е подписан, преди ГЕРБ да дойдат на власт, но развалянето на контракта по думите му ще лиши хората в Банско от приходи.

Той бе категоричен, че държавата ще си потърси по-високи плащания от фирмата концесионер.

„Такава концесия са подписали, това сме заварили, едно от трите решения трябва да вземем. След като се промени законът за концесиите, тогава ще се даде възможност да се търсят и допълнителни концесионни такси, съответно ако се реши да се променя дадена концесия, по какъв начин да стане. В противен случай отиваме и затваряме ски курорта Банско“, коментира Борисов, цитиран от БНР.

Скандалът около ски съоръженията в Националния парк „Пирин“ се вихри с нова сила от няколко дни, след като екоминистърът Нона Караджова обяви, че концесионерът на ски зона Банско „Юлен“ АД е използвал незаконно близо 65 хектара към договорените с държавата 99 хектара концесионна площ.

Oще по темата

Вместо да прекрати концесионния договор, както изисква сегашното законодателство, правителството ще предложи промени в актовете, с които разширението на практика ще бъде узаконено.

Същевременно кметът на община Банско Александър Краваров заяви, че оспорва изнесените от министър Караджова резултати от измерванията на границите на концесионната площ на ски зона „Банско“.

„Като кмет на община Банско, представляващ интересите на общината в „Юлен“ АД, категорично заявявам, че туристическа и ски зона Банско е напълно законна и призовавам министър Нона Караджова публично да се извини за отправените некоректни обвинения, уронване имиджа на Банско и авторитета ни на зимна столица на Балканите“, пише в съобщение на кмета до медиите.

Александър Краваров настоява да бъде проведена работна среща в гр. Банско между представители на екоминистерството, „Юлен“ АД и общината, на която да бъде обсъдена концесионната зона, а резултатите да бъдат публично оповестени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

От коневръза

преди 12 години

Курорт е Банско, но за предпочитане само през зимата. Щото в другите сезони минаващият *** сутрин и вечер към и от паша навън ръсят не само екскременти, а най-вече... едри и тлъсти бълхи! Шибаният мутро-кмет е по-добре да вземе да реши първо този ПРОБЛЕМ. ***, мръсотии, бълхи и курорт уж. И к'во сега? Хотел до хотел празни, курник до курник за продажба без кандидати - майно льо, те това е в мутросвърталището. А инак, градчето си е ок, ако се махнат безумията на "прехода".

82

Гражданин

преди 12 години

Концесионният договор не трябва да се пипа, а ако ГЕРБ не смее или не иска Юлен да си плати за шмекериите, някое следващо парвителство ще бъде по-настойчиво и не толкова благоразположено спрямо шефа на една федерация, която пере мръсните му пари. Не мога да си представя ББ дали мисли, когато прави това предложение! Та той става де факто съучастник в афера! Като го е страх, да остави нещата както са, все ще се намери някой, който да не е генерал и да е по-смел!

81

Деян

преди 12 години

И аз подкрепям Бойко и дано промените станат по-бързо факт

fallback