Снимка: Dnes.bg
fallback

Неформална група от млади роми бойкотираха днешната конференция на високо равнище "Приносът на фондовете на Европейския съюз към интеграцията на ромите", организирана от Европейската комисия в София.

С тениски и постери "Europe, stop funding Roma exclusion" (Европа, спри парите за ромското изключване), с вдигане на червени картони и с освиркване на вътрешния министър Цветанов и еврокомисар Ласло Андор, те изразиха своя протест срещу "неефективната политика, довела до задълбочаване на изключването на ромите и засилването на етническото напрежение в България".

Ромите питат къде са 70 милиона (70 485 175,00) евро, които Брюксел отпуснал на българските правителства за "ромска интеграция" по предприсъединителната програма ФАР в периода 1999-2007 г. и къде са милионите евро, които настоящото българско правителство продължава да получава по структурните фондове за "социално включване".

Според недоволните роми скъпоструващите конференции не са начин за решаване на ромските проблеми.

Техните изчисления показват, че със средствата, похарчени за тези конференции, би могъл да бъде решен конкретен проблем, като например изграждане на инфраструктурата на кв. Факултета, София (над 40 000 жители), където в 21-ви век нямало течаща вода, канализация и обществен транспорт.   

Затова ромите настояват Европейската сметна палата да извърши цялостен одит на изразходваните от българските правителства средства за ромска интеграция до настоящия момент и да отправи съответни препоръки към българското правителство.

Те искат още Европейската комисия да спре средствата за "ромско включване" по оперативните програми за България до приключването на одита и обявяването на резултатите от него с конкретни препоръки за промяна на правителствената политиката.

По време на конференцията пък вътрешният министър Цветан Цветанов посочи, че повече от всякога се нуждаем от реални политики, които да бъдат реализирани за интеграцията на ромите.

Според МВР шефа първо трябва да се промени поведението и манталитета на българите като отношение към ромите и изрази съжаление, че в момента в обществото битува негативната нагласа към ромите и тяхното поведение и култура.

Вътрешният министър посочи, че както останалите държави в ЕС така и България е длъжна да разработи национална стратегия за интеграция на ромите. Той добави, че през последните двайсет години държавата не е инвестирала достатъчно в образованието, здравето и нормалните жилищни условия на ромите.

С помощта на неправителствения сектор трябва да показваме добрите практики и модели на интеграцията на ромите. Трябва да покажем ромите, които са успели да се образоват, отбеляза министър Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

347

стоян

преди 12 години

г-н Цветанов искаме отговора на това писмо до бившия министър на вътрешните работи г-н Миков,какво е проверено изобщо какво е установено изобщо правено ли е проверка по изнесените случаи !! - 23.06.2011 г. 20:00:37яне,нема резултат от това писмо !!!Чрез Председателя на Народното събрание г-н Георги Пирински До Министъра на вътрешните работи на Република България г-н Михаил Миков ВЪПРОС от Яне Янев народен представител от МИР - Благоевград На основание чл. 90, ал.1 от Конституцията на Република България и във връзка с чл. 77 от ПОДНС внасям въпрос ОТНОСНО: Сигнал за злоупотреби при общински проекти в Сандански Уважаеми господин Министър, До Народното събрание и специално до мен като народен представител от I Благоевградски избирателен район постъпи сигнал от жители на гр. Сандански. В сигнала се твърди, че при реализиране на общински проекти са направени значителни злоупотреби от фирмите-изпълнители Аделина стил и Бетон чрез нереалистични стойности, надписвания при актуването и др. Визират се следните случаи:  Изграждането на фонтани в центъра на града. За проекта са платени 117 000 лв. (действителен факт, оповестен и в местните медии), като според сигнала, цитиращ специалисти, действителната работа едва ли надхвърля 50 000 лв.  Укрепването на тунела между селата Рожен и Любовище. За проекта са платени 60 000 лв., докато реалната стойност се преценява на около 10-15 000 лв.  Канализациите на селата Дамяница, Ново Делчево и Левуново. За тези строителни обекти в местната преса са изнесени сведения, според които надписването при актуването е в пъти (впрочем поради немарливи работи има и човешка жертва). Авторите на сигнала свързват тези закононарушения с името на кмета на общината Андон Тотев, като има и сериозни съмнения за начина на възлагането на проектите на фирмите-изпълнители. Не съм правил собствена проверка на изнесеното в сигнала, но като народен представител от този регион и жител на Сандански мога да потвърдя, че подобни съмнения се споделят от значителна част от населението на общината. Обръщам се към Вас, тъй като авторите на сигнала са сезирали правозащитните органи (районната прокуратура в Сандански, окръжната прокуратура в Благоевград и др.), но досега няма резултати. Във връзка с изложеното, уважаеми г-н Министър, питам следното:  Извършвана ли е проверка от органите на МВР по сигнали за злоупотреби с общински средства при посочените проекти, и специално от фирмите Аделина стил и Бетон ?  Ако са извършвани такива проверки, какви са резултатите и установено ли е участие на кмета на Сандански Андон Тотев в закононарушения?  Ако не са извършвани проверки, кога това ще стане? На основание чл. 78 ал.1 от ПОДНС желая министър Миков да ми представи отговора си в писмен вид. 23. 10. 2008 Яне Янев

346

"rasist"

преди 12 години

Iztrapvam kato vidia, kolko e "toleranten" Bulgarinat

345

valentin

преди 12 години

1 200 000-2 !!!Двама *** ги убили някакви *** в Сливен!!!

fallback