Около 70-80% от площадките за черни и цветни метали в България не отговарят на изискванията, заложени в
измененията на Закона за управление на отпадъците. Това съобщи в Русе зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

В дунавския град тя участва в работна среща с кметове на общини и бизнеса за обсъждане на промените в Закона за управление на отпадъците в сферата на работата с черни и цветни метали и отпадъци от разкомплектоването на МПС-та.

Според Манева проблемът за по-голямата част от фирмите, който измененията на Закона за управление на отпадъците създава, е основното изискване площадките да бъдат разположени в производствени или складови зони в населени места с общи устройствени планове. Такива площадки може да има и на гари с производствено предназначение или на пристанища.

Тя даде пример с региона, който обхваща русенската екоинспекция (РИОСВ). На нейната територия общи устройствени планове имат само градовете Русе, Разград, Кубрат и Силистра. Така 70% от общо 238 площадки за рециклиране на черни и цветни метали в района на РИОСВ - Русе, не отговарят на изискванията, обясни  директорът й Лилия Атанасова.

По време на срещата Манева каза, че е постъпило предложение от страна на бизнеса да се осъвършенстват
документите, които съпътстват излезлите от употреба МПС-та, за да бъде по-проследимо движението им, както и да има ред в отчетността при разкомплектоването. Поради недобра отчетност излиза, че България е на първо място в ЕС по разкомплектоване на МПС-та, обясни зам.-министърът.

В резултат на проверка на министерството броят на излезлите от употреба моторни превозни средства за миналата година е 47 755. Фирмите обаче са отчели 84 000.

 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase