Кадри от ареста на Тенчо Попов. Снимка: Архив БТА
fallback

Полицейското насилие съществува независимо кой е на власт.

Това обяви пред БНР зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Според него, когато се „наблюдава един системен дефект, а такъв има, трябва да се потърси причината“. 

Веселин Вучков съобщи, че има 27 решения на съда в Страсбург за полицейско насилие.

"Те обаче не са от тази година, а има случаи от 1994 и 1996 г.", каза Веселин Вучков.

От началото на 2011 г. има 35 сигнала за полицейско насилие – четирима полицейски служители са наказани, а един е уволнен.

Oще по темата

Те задължително отиват след това в прокуратурата, трябва да се намери начин тези случаи веднага да отиват в прокуратурата, а не първо жалбите да са в МВР.

Това, че веднага не се осигурява адвокат, също е полицейско насилие и това не позволява безпрепятствено и обективно разследване, отчетe зам.-министърът.

Случаите на полицейско насилие през 2010 г. са били 3 пъти повече в сравнение с 2005 г.  Отчетлива е тенденцията за повишаването им през последните години, сочи доклад на Института "Отворено общество".

Общият брой случаи на насилие от правоохранителните органи за последните 2 г. е 30, а за периода 2004–2008 г. е 35, което е значително покачване.

13 от случаите завършват със смърт, което се равнява на "поръчковите убийства за този период, смятат от "Отворено общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 13 години

Полиция ни пази, *** ни гази, Сладкишев реве-много е добре. Баща станал, абе не беше ли п.дал?

72

до 9

преди 13 години

"""насилието е израз на слабост-слаба държавност слаба полиция...хрантутим 70000 бездарници които са недосегаеми от закона...толкова фрапиращо насилие е имало само при цвъ цвъ...хората все за майка му говорят. """Бате, ти да не броиш и семействата им на милиционерите? Къде са тези 70 хил полицаи? Лаик...!

71

ДО 69-ОТ ГОЦЕ

преди 13 години

КАКВО ДА ПРИЗНАВАМ БЕ,ЗА ЗАКОН?!ЗАТВОРИТЕ СА ПЪЛНИ С ***,КРАЛИ КОКОШКИ И ПРАСКОВИ ДА СИ ХРАНЯТ ДЕЦАТА,А ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С ДЖИПОВЕ И ПО ПЕТ КИЛОГРАМА ЗЛАТО НА ШИТЕ ВИЛНЕЯТ НА СВОБОДА И ТИ ЩЕ МИ ГОВОРИШ ЗА ЗАКОНИ.НЕ ЗАЩИТАВА ***,НО ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА,ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ!

fallback