Материалната база на съдебната медицина е в трагично състояние, няма желаещи да работят в тази сфера, а до 10-15 години в страната няма да има достатъчно съдебни медици.

Това заяви председателят на асоциация "Български институт на съдебномедицинските специалисти" Вилям Доков на кръгла маса по проблемите на съдебните лекари, организирана от омбудсмана Константин Пенчев.

В момента възрастта на съдебните медици е над 50 години, заплатите са мизерни, а хонорарите – дваж по-мизерни. На повечето места в страната работят по двама съдебни лекари, понякога само по един, и то в пенсионна възраст, има места, на които такива специалисти просто липсват, каза Доков.

Същевременно, нито една секционна зала в страната, с изключение на София, не отговаря на необходимите условия. Една средностатистическа зала и оборудването й струва 600 000 лева.

Ако проблемите не се регулират и не се осигури финансиране, съдебните лекари ще спрат работа, предупреди националният консултант по съдебна медицина доц. Добринка Радойнова.

Според нея основният проблем е неуреденият статут на съдебните медици и тяхното финансиране – сега те работят към областните и университетски болници, а обслужват денонощно досъдебната и съдебната власт.

Те тежат на бюджета на болниците, тъй като на практика черпят от средствата им, без да могат да възстановят сумите, които се ползват за техническата им дейност, обясни Радойнова.

По думите й е необходимо създаване на единна структура по специалността и осигуряване на целево финансиране от трите министерства – на здравеопазването, на вътрешните работи и на правосъдието.

Заместник-министърът на здравеопазването Михаил Зортев каза, че е разработен стандарт за качество на съдебната медицина, но същественият въпрос – финансирането – обаче не е осигурено в бюджета на МЗ за тази година.

"Не съм съгласен един да поръчва, а друг да плаща", каза Зортев във връзка с идеята здравното министерство да отпуска целеви средства на съдебните медици, които реално обслужват досъдебната и съдебната власт.

От МВР съобщиха, че миналата година за хонорари на вещи лица от системата на вътрешните работи са осигурени 2,5 милиона лева, а от началото на година до сега са платени половин милион лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase