Снимка: Булфото

Правителството отне от Министерството на културата правото на управление върху 183 дка в комплекса "Двореца" в Балчик и го предостави на СУ "Св. Климент Охридски".

Под управлението на културното ведомство остават намиращите се в комплекса сгради, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителственото решение изисква организирането на учебна дейност в имота и съдържа забрана за извършване на ново строителство, за отдаване под наем и за сключване на договори за съвместна дейност.

СУ "Св. Климент Охридски" се задължава да осигурява достъп на културното министерство до намиращите се в имота сгради, както и да инвестира всички приходи от комплекса, включително входни такси, в дейности по поддържане, опазване и развитие на имота.

Спорът набра скорост миналата седмица, когато стана ясно, че не Софийският университет, а Министерството на културата вече ще стопанисва Ботаническата градина в Балчик. Върховният административен съд отхвърли жалбата на СУ срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата.

Още по темата

От Алма матер веднага се заканиха, че висшето учебно заведение затваря врати и от понеделник прекратява всякаква дейност в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Наложи се намесата на премиера Бойко Борисов, при което спорещите страни намериха решение по казуса. Те се разбраха университетът да стопанисва парковата част, а министерството – сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase