Снимка: Булфото

Ботаническата градина в „Двореца” в Балчик остава в същия вид и ще продължи да бъде Ботаническа градина, съобщиха от Министерството на културата.

По-рано от Софийския университет „Св. Климент Охридски” се заканиха, че висшето учебно заведение затваря врати и прекратява всякаква дейност в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Mиналата седмица Върховният административен съд отхвърли жалбата на СУ срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата.

Още по темата

От културното ведомство не коментираха решението на съда.

По повод твърденията, че „зад решението на правителството стоят бизнес интереси”  Министерството на културата декларира, че "по време на това управление няма да променя както Ботаническата градина, така и собствеността на нито един свой имот".

Основната ни задача е чрез реставрация, консервация, ремонти, поддръжка и охрана да се грижи за Националния паметник на културата „Двореца” в Балчик, както е правило години наред досега и ще го прави и в бъдеще, категорични са от културното ведомство.

Данните сочат, че в последните пет години в Ботаническата градина не са провеждани учебна практика или други мероприятия, пряко свързани с обучението по ботанически специалности на студенти от Софийския университет, допълват от министерството.

Не е в прерогативите на Министерството на културата да вземе отношение по повод заканите за затваряне на университета като знак на протест, тъй като висшето училище е автономно, самò взема решения за действията си и носи отговорност за тях, посочват още от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase