В четвъртък влаковете спряха предупредително за час. Снимка: БТА

Ефективната стачка в железниците се отменя.

След 9 часа преговори късно вечерта в четвъртък синдикатите подписаха споразумение с ръководствата на двете железопътни компании – БДЖ и НКЖИ.

Двете страни са постигнали съгласие по проблема със съкращенията. Договорено е, че нито един служител и в двете компании не може да бъде съкратен без съгласието на синдикатите.

"Няма да има административно съкращаване на всички тези над 5700 души", коментира зам.-председателят на КНСБ и председател на Националния стачен комитет Валентин Никифоров.

Още по темата

"Беше подписан меморандум между министъра на транспорта Александър Цветков и социалния министър Тотю Младенов и лидерите на двата синдиката, в който е разписано, че единствено и само ще има намаляване на персонала, когато има инвестиции.

Второто е, че хората, които биват освободени от тези длъжности, ще бъдат преквалифицирани и да имат работа в системата на БДЖ. Договорихме сроковете за изплащане на дължимите социални суми по колективните трудови договори.

Още сега с аванса за месец март ще бъдат изплатени ваучерите за месеците октомври и ноември 2010 г. Става въпрос за около 40-80 лв. на всеки железничар, който има право", обясни Никифоров.

"Искам да поздравя железничарите за тяхната синдикална и гражданска позиция", отбеляза зам.-председателят на КНСБ.

Стачните комитети си запазват готовността – ако бъдат нарушени сроковете и договорените графици, работниците, служителите и техните представители да започнат ефективни стачки.

В четвъртък железничарите проведоха предупредителен протест – 52 влака в цялата страна спряха от 10 до 11 часа.

При провал на снощните преговори синдикатите бяха готови за ефективна 8-часова стачка. Влаковете днес щяха да останат на коловозите от 8 до 16 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase