Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От 10 март 2011 г. фиксираните телефонни номера в рамките на едно населено място вече ще се набират с „0” и кода на населеното място, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията.

Така всички номера в България ще бъдат избирани по един и същи начин.

Например потребителите в София ще трябва да наберат „02” преди номера на търсения от тях абонат в същия град, тези от Пловдив „032”, тези от Свищов „0631” и т.н.

Променя се и начинът на избиране на кратки номера за регионални услуги. Те вече ще бъдат избирани с „0“ и съответния географски код на областен център в България.

Например „точно време” от гр. София и област София ще се избира с „02 180”, от Варна и област Варна с „052 180” и т. н.

Не се изменя обаче избирането на номерата за спешни повиквания (150, 160, 166 и 112), на номерата за предоставяне на хармонизирани услуги със социална значимост от обхват „116” и на номерата за достъп до справочни услуги от обхват „118”.

В рамките на шест месеца след въвеждане на новото избиране, с цел улесняване на потребителите, при набиране на географски номер без „0“ и код ще се включва гласово съобщение с текст, поясняващ изискването за набиране на префикс и код пред абонатния номер.

Новият начин на избиране няма да повлияе върху таксуването на разговорите.

Разговорите в рамките на един и същ географски код остават на същата цена според приложимата тарифа на съответния оператор, уточняват от Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase