Липсата на вкус е въпрос на сорт, смята шефът на Агенцията по храните. Снимка: БТА

Обилното измиване с вода или обелването на плодовете и зеленчуците, които купуваме от пазара, би ни спасило от попадане на пестициди в организма. В това увери директорът на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов и допълни, че вредните препарати се намират единствено отвън, но не и в съдържанието на плодовете и зеленчуците.

Той обаче бе категоричен, че съдържанието на пестициди не може да бъде определено от външния вид, както и от вкуса и мириса на продуктите, които ядем от пазара. Липсата на вкус, която вече е често срещано явление, според него пък е въпрос на сорт.

Войнов уточни, че всяка стока, внесена на българския пазар, е със съответния търговски документ и сертификат за качество, които могат да бъдат изискани от потребителите. Извън сезона по сергиите има и български краставици и домати, които обаче са оранжерийни, каза още той пред bTV.

Още по темата

С проблемната пратка от Йордания пък някой се е възползвал от пропуск в регламента за страните, чийто внос трябва да бъде задължително изследван. Въпреки че вредните химикали се разграждат, страната ни я върна обратно, защото зеленчуците са щели да отидат на сергиите, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

По този повод в посолството ни в Йордания е получена протестна нота, на която се подготвя отговор от българска страна. „Тяхно задължение е да не допускат тези продукти да излизат”, категоричен бе Найденов, като даде пример с кризата с диоксина в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase