Министър Мирослав Найденов участва в акцията на Българската агенция по безопасност на храните. Снимка. БТА

Количества пестициди, превишаващи няколко пъти нормата, са открити при проверка на 400 тона зеленчуци, внесени от Кралство Йордания.

Пестицидите са засечени на зеленчуковата борса в столичния кв. „Слатина“ при проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

10 пъти над нормата е било количеството на химикалите в проверените домати. При краставиците са открити количества, превишаващи нормата 6 пъти, а при чушките пестицидите са били три пъти над нормата.

Стоката е поставена под възбрана за разпространение в търговската мрежа.

Зеленчуците са внесени в петък (11 февруари), а пробите са взети след сигнал от медия, , обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Пробите са изследвани в две независими референтни лаборатории, които са потвърдили резултатите.

„От Съюза на вносителите настояват за арбитражна проверка, която ще бъде проведена в следващите един-два дни”, каза министърът.

По думите му обаче количеството на пестицидите намалява с всеки изминал ден и затова тази проверка ще покаже различни резултати. Ако резултатите се потвърдят, стоката ще бъде или унищожена, или върната обратно в Кралство Йордания, обясни зам.-директорът на БАБХ Антон Величков.

Това количество пестициди не представлява директна опасност за здравето на хората, но химикалите се натрупват в черния дроб, обясни зам.-директорът д-р Тенчо Тенев. Не е възможно пестицидите да бъдат унищожени при готвене, поясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase