Снимка: Булфото
fallback

„Българските институции абдикираха и дадоха право на чужда държава да реши какво ще се случва с едно българско дете“.

Това са думите на Борислав Калчев – бащата от Айтос, чиято дъщеря бе отведена в чужбина от майка си в присъствието на съдия-изпълнител и служители на Гранична полиция.

Семейната драма се разигра пред стотици пътници на 22 януари на летището в Бургас, когато мъжът направи опит да спре извеждането на седемгодишната си дъщеря от страната след спор за родителски права.

Тогава хората, подкрепящи Калчев, дори направиха жива верига, за да възпрепятстват пътниците за полета, с който майката и детето отпътуваха за Лондон.

"Това бе един грозен, насилствен акт“, категоричен е Калчев и за пореден път упрекна родните институции, че не са защитили правата и интереса на детето.

Той обаче бе категоричен, че не се е отказал от правата над детето си.

Айтозлията е изпратил писма до главния прокурор, министър-председателя, омбудсмана Константин Пенчев, министъра на вътрешните работи и Агенцията за закрила на детето с искане по случая да се произнесе български съд.

Освен това той настоява да получи сведения за това как е Габи, къде е в момента и кой се грижи за нея, тъй като до момента такава информация не му е дадена.

Oще по темата

Майката на Габи – Марияна Алексиева, и баща й Борислав Калчев живеят в Англия от 2000 г. без брак.

Именно там се ражда детето през март 2004 година и с раждането си е записано като български гражданин.

Спорът за родителските права върху Габи започва три години по-късно, когато родителите й официално се разделят.

През 2008 година Борислав се връща в Айтос и завежда дело за попечителство над детето, а същевременно майката също започва да се бори за детето и печели делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

dedo

преди 13 години

В този момент бащата се води престъпник (има влязла в сила присъда за принудително отнемане и заповед за арест) и ще трябва много внимателно да обмисли следващите си действия, ако иска да има някакъв положителен резултат. Ще му трябват и доста пари, за да отиде в един момент във Великобритания и да оспори по съдебен път отнемането на детето с доказателства за стреса за детето по време на отнемането. За съжаление трудно ще се пребори да си вземе детето - случаите както казахме са описани по-долу.

43

гурбетчия

преди 13 години

По закон детето до 12 г. възраст се дава на МАЙКАТА,освен ако не се докаже ,че тя има псих.заболяване или не е в състояние да се грижи за детето!Като навърши 12г. ,тогава питат детето при кого иска да живее!Какви са тези български работи,живи вериги и т.н.?!

42

--

преди 13 години

сигурно на детето ще му е по-добре да живее в Англия, нали за това половината ентелегенция след 20 годишна възраст искат да ходят там да берат ябълки все пак :D

fallback