Снимка: Булфото

Почти два часа дебат по 70-ата промяна на Кодекса на труда. Така започна днешният ден в Народното събрание.

Спорът засяга онази част от българите, които са натрупали отпуски през годините, включително и през изминалата 2010-а.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов сравни поредните промени с несполучлива операция. Той даде пример с реплика на „старите хирурзи”, че „втора операция винаги се налага заради първата”.

Затова нека припомним каква беше първата операция на ГЕРБ за отпуските. С цел да се реши проблемът с натрупаните десетки, а в някои случаи стотици дни – управляващите първо предложиха да ги вземем до края на 2011 година.

В случай че не успеем – ги губим. Конституционният съд обаче отхвърли този текст от закона. Тогава беше взето решение да не губим отпуските, полагащи ни се до 2010 година.

А тези, които са за тогава, да използваме в рамките на същата година. В закона е записано, че работодателят може да прехвърли 10 дни за следващата година, в случай че има важни производствени причини.

От БСП обаче внесоха поправка в закона със следните предложения: да се прехвърлят не 10 дни, а половината от полагащия се отпуск. Това да се случва не само по инициатива на работодателя, а и на служителя. И почивката за 2010-а да не се губи, а подобно на тази за предходните години да се ползва безсрочно.

„Предполагам, че не приемате нашето предложение по-скоро заради ината си, а не заради другите предложения”, обърна се към управляващите Миков.

Още по темата

Какво всъщност предлага мнозинството? До края на март тази година всички работодатели трябва да са изготвили график за използване на отпуските. Също отпуските за 2010 година, които не сме успели да си вземем, ще можем да ползваме до 2012-а. В противен случай ги губим. И още, не само работодателят, но и служителят ще може да прехвърля до 10 дни за следващата година.

Депутатът Хасан Адемов обаче попита, в случай че има проверка в дадена фирма, която не изпълнява графика за отпуските, на кого ще бъде наложена санкция – на работодателя или на служителя?

Станка Шайлекова от ГЕРБ обаче отвърна, че графикът не е нещо ново. Новото в закона бил само срокът, в който той трябва да бъде изготвен.

Що се отнася за критиката относно възможността да бъде изгубен отпускът за 2010 година, Светлана Ангелова от ГЕРБ беше категорична, че няма отнемане на права на български граждани, а напротив. Депутатката е убедена, че Конституционният съд този път няма да отхвърли текста й. С тези думи Ангелова реши да успокои обществото и депутатите.

„Много ясно, че няма напрежение сред хората, псуват ви от сърце заради тази каша с отпуските”, обърна се към управляващите социалистът Михаил Миков.

В крайна сметка парламентът отхвърли всички предложения на опозицията и прие поредната поправка в закона, предлагана от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase