„Не се чувствам отговорен, свършил съм си моята работа безупречно“. В това е категоричен д-р Михаил Маджунов, който е обвинен, че поради лекарска грешка е причинил смъртта на 4-годишната Гери след операция на сливиците в ИСУЛ.

Той вини свои колеги от болницата, приели детето в тежко състояние на 23 декември, че не са реагирали навреме, операцията е започнала късно и е допуснато разкъсване на фаринкса, което е довело до фаталния край.

Според заключението на медицинския одит обаче д-р Маджунов е подценил състоянието на детето при повторния преглед на 15 декември 2010 г.

Доктор Маджунов твърди, че тогава е нямало кървене и детето е било в добро общо състояние и затова го е изписал.

По думите му забавяне е имало, след като детето е прието на 23 декември, когато той е бил в отпуск. Той обвинява колегите си, които са били на смяна, че са разтакавали малката Гери и не са предприели спешно кръвопреливане.

Детето било докарано в ИСУЛ в 16 часа, първите кръвни изследвания обаче са направени в 16,36 часа.

„Когато са взети първите кръвни показатели, не е взета кръвна група. Това става за минути. Можеше да се предприеме спешно кръвопреливане. До операцията са изгубени са 4-5 часа“, обяснява още д-р Маджунов пред БНТ. 

В 20,30 часа детето отново е прокървило.

„И тогава е имало шанс за спасяване на детето. Ако тогава беше започнало кръвопреливане“, хвърли още обвинения той срещу своите колеги.

По думите му при операцията на Гери в 21,10 часа при интубацията анестезиолозите са направили проблем – късане на дясната стена на фаринкса, там където е била дясната сливица. След което е последвал обилен кръвоизлив и се е стигнало до смъртта на детето.

Според доц. Златица Петрова, ръководител на Агенция "Медицински одит", която установи лекарска грешка, беше категорична, че патоанатомичната експертиза  не посочва такова разкъсване.

Още по темата

„Поведението на лекарите е било напълно адекватно, изпълнени са всички необходими действия. Д-р Маждунов е пренебрегнал състоянието на детето и го е изписал, вместо да го остави за наблюдение“, твърди тя.

По думите й на 15 декември детето е постъпило със същите симптоми, а е изписано, вместо тогава още да се вземат необходимите мерки.

Петрова обаче призна, че са установени организационни нарушения в болницата, за които ще понесе административни санкции.

Близките на Гери свикват мълчалив протест в петък в 12 часа пред болницата. Освен заради нелепата смърт на момиченцето хората ще протестират и срещу бъркотията в здравната система като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase