Снимка: Булфото
fallback

"Няма обективни фактори, които да обосновават повишаване на цената на хляба с повече от няколко процента".

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Нова телевизия по повод предупрежденията на Федерацията на хлебопроизводителите, че хлябът може да поскъпне с 15%-20%.

"Всяка година в началото се говори за поскъпване на хляба. Цената на хляба е функция от няколко неща. Едно от тях е цената на пшеницата и след като тя е поскъпнала значително на международните пазари, няма как да не се повиши хлябът", коментира министърът.

Той поясни, че са изчерпани количествата от старата реколта пшеница и се работи с новата, която е рекордно скъпа.

Найденов обаче допълни, че поскъпването на хляба вече се е случило и ако има още увеличение на цената, то би трябвало да е в рамките на няколко процента, но не двуцифрени.

По думите му цената е функция на пазара и може да се пробва пазара.

С цените покрай Коледа и Нова година също имало проба. Тогава министърът показал, че държавата я има, изкарвайки всички структури на министерството си на проверки и така цените на основните продукти били задържани.

"Когато ни пробват, трябва първо като общество да покажем, че ни има", каза още той и напомни, че някои търговци се респектирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

!!!!!

преди 13 години

Поредният балон продължава да се надува. Все повече хора се опитват да печелят от хранителните и бързооборотните стоки. Да видим кога ще се пукне като строителството и колко безработни ще генерира.

63

Венелин

преди 13 години

Само големия резерв до сега ни спаси от повторение на Виденовия сценарий! Но до края на мандата има достатъчно време...Ако харченето продължава с такива бодряшки темпове (като бонусчета на чиновниците например), шансовете са доста големи!!

62

Бойко Вапцаров

преди 13 години

И аз, понеже нямам храна, понеже нямам с какво, ето на: ще ви нахраня със вера.Вервайте ми ...

fallback