Снимка: БГНЕС

65 милиона потребители по света са с откраднати лични данни, а за предотвратяване на кибер престъпленията в световен мащаб са похарчени 25 милиарда долара. 

Това се посочва в изявление на министъра на информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, което днес беше прочетено пред присъстващите на конференцията "Информационната сигурност – пресечната точка на държава, бизнес и неправителствени  организации".

Началникът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев  посочи, че организираната престъпност в момента се преориентира, а интернет и компютрите вече се превръщат в оръжие.

Сред сериозните проблеми днес освен кражбите на лични данни и банкова информация е и промишленият шпионаж, при който са замесени вътрешни хора в компании или министерства, изтъкна Колев.

По думите му кибер хпрестъпността се увеличава двойно почти всяка година, като се очаква ново увеличение и през следващата. Явор Колев припомни, че всеки може да подаде сигнал за кибер престъпление на сайта cybercrime.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase