Снимка: БГНЕС
fallback

Факт – в бюджета за Държавното обществено осигуряване за следващата година е записано, че пенсионната вноска се увеличава с 1,8%. На практика – в кеш заплатите ни ще бъдат намалени.

Социалният министър Тотю Младенов обаче твърди, че правителството всъщност сваляло осигуровката с 0,2%. Отговорът на въпроса как е възможно това, се крие в каламбура с цифри, които Младенов представи на народните представители.

В началото на годината ГЕРБ били намалили вноската с 2%. В края на годините я увеличавали с 1,8% и резултатът бил 0,2% по-ниска вноска за данъкоплатците. Тотю Младенов спря дотук. Тоест не добави колко по-ниска е пенсионната вноска сега, отколкото е била по времето на Станишев, Сакскобургготски и Костов.

Така или иначе бюджетът на НОИ беше приет само с гласовете на ГЕРБ и „Атака” и срещна мощен отпор и отляво, и отдясно.

Веселин Методиев от ДСБ, например, беше категоричен, че дебатът в залата е бил предрешен, защото решението е взето на тристранния съвет в Министерския съвет.

"Абсолютно не приемам водачите на синдикатите да бъдат гласа на българския народ и вие да се съобразявате само с тях", заяви той.

Според него играта с процентите на осигурителната вноска всъщност подменя волята на избирателя с тази на тристранката.

"Отива се в посока, която измества най-важното, сърцето на демокрацията за сметка на хора, които заемат своите постове на базата на 500 гласа, гласувани в някоя зала, някъде", заяви Методиев.

Хасан Адемов от ДПС пък посочи, че пенсиите не се запазват, а напротив – падат надолу. Причината е, че инфлацията тази година е 7%, което по никакъв начин не е отразено върху доходите на най-възрастните.

Емилия Масларова пък се противопостави парите от частните пенсионни фондове да влизат накуп в НОИ.

"Лично аз нямам спомен тези, които са се осигурявали в частните фондове, да са сключвали договор със синдикатите или правителството. Също така самите дружества са сключили договор с отделни личности", заяви соцдепутатката.

В същото време Масларова се обяви срещу запазването на максималния осигурителен праг от 2000 лева. Левицата настоява той да е равен на десет минимални заплати.

Социалният министър Тотю Младенов обаче увери, че бюджет 2011 цели да намали дефицита. Общо – с 669 милиона лева.

Министърът отново отчете като заслуга на ГЕРБ увеличаването на пенсиите с 10%. Младенов пак се похвали и с по-ниската безработица.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” обаче не оцени казаното от Младенов като успех и го призова да си подаде оставката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Капиталист

преди 13 години

Дянков без работа няма да остане. Това еничерче е пратено с мисия от СБ.Вижте какви поразии направи в Грузия. Лошото е, че то е реалния министър председател, а ББ е само за камуфлаж, статист.След успешните контрареволюции през 90-те, капиталът няма да допусне игра на социализъм

90

Захари

преди 13 години

Трябва да се краде няма друга алтернатива,крадете хора на килограм крадете,това ни саветват политиците,да крадем ще крадем,трябва все пове4е да крадем,защото и те крадат,трябва и ние да се крадем един от друг

89

виц

преди 13 години

Попитали радио Ереван "Какво е рецесия, депресия и кога ще излезе България от кризата?" Радиото отговорило "рецесия е , когато съседът ви остане без работа. Депресия е, когато вие останете без работа. Кризата в България ще свърши, когато Дянков остане без работа".

fallback