Снимка: БГНЕС

"Трябва да има архивно стопанство – всички тези скандали за доказването на трудов стаж налагат архивното стопанство, за да се докажат годините, когато изчезне някой работодател".

Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по bTV за пенсионната реформа.

Според него това, което се предлага като реформи, е един устойчив модел през следващите 25 г. "Ние заварихме над 2 млрд. лв. дефицит във Фонда за пенсиите и един неработещ модел", обоснова се Младенов.

По думите му през 2017 г. дефицитът ще е нула и ще започне натрупване във фонда. Увеличаването на всички пенсии ще стане само когато излезем от дефицита, увери Младенов.

Социалният министър обясни, че това е една устойчива система, която се прави за следващите 20 г. "В цяла Европа, навсякъде се укрепва държавното обществено осигуряване – основната пенсия, която получава човек и след това се надгражда с частните пенсионни фондове", обясни още министърът на труда.

По думите му е много опасно, ако има само капиталови сметки и няма държавно обществено осигуряване.

Още по темата

"Аз преди години бях в Аржентина и Чили, където моделът беше такъв, че основната пенсия се получаваше не от общественото осигуряване, а от частните фондове, без да се гарантира от държавата това – тотална икономическа криза", разказа Тотю Младенов.

Човек трябва да има една гарантирана пенсия и всичко друго нататък да е надграждане на тази пенсия – това е правилната политика, категоричен е социалният министър.

Тези, които са се осигурявали върху по-малки доходи, ще получат по-малки пенсии и обратното, обясни той.

Трябва да се учим и от грешките, които сме допускали преди години, смята Младенов, като припомни, че политиците през последните години непрекъснато са променяли параметрите.

"Доходите първо трябва да растат и след това пенсиите, а не обратното – няма логика да е обратното, защото тогава се получават дефицитите", заключи Тотю Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase