Снимка: Dnes.bg
fallback

Орязването на бюджета на държавните висши училища с 30% за 2010 година, а на БАН – с по 50% и планираният срамно нисък бюджет за 2011 година обрича на геноцид държавното висше образование и науката в България.

Това се посочва в обръщение на Федерацията на университетските синдикати (ФУНИС) до „всички работещи в системата на висшето образование и науката“. Копие от обръщението беше получено и в редакцията на Dnes.bg.

От ФУНИС настояват за своевременна актуализация на бюджет 2010 за всички държавни висши училища, съобразно закона за Висшето образование, както и бюджетът за Държавните висши училища и науката за 2011 г. да бъде 1,2 % от брутния вътрешен продукт.

Федерацията на университетските синдикати изразява силното си безпокойство от липсата на ясна политика и адекватно финансиране на държавното висше образование и науката от правителството на България.

От ФУНИС призовават  всички работещи в системата на висшето образование и науката да подкрепят протестите на Софийския университет, на БАН и на студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback