Снимка: БГНЕС

Шефът на митницата в Свиленград Стефан Марашев няма как да бъде отстранен, преди да е доказана вината му, коментира митничар №1 Ваньо Танов.

По-рано през този месец премиерът Бойко Борисов поиска отстраняване на Марашев, тъй като името му бе забъркано в скандала с незаконните къщи на язовир "Ивайловград".

Танов посочи, че НАП ще извърши ревизия на имуществото на Марашев и ако тя докаже, че доходите му не отговарят на състоянието му, ще бъде сезирана прокуратурата.

„Тази проверка може да даде и основания за дисциплинарно производство срещу директора на митницата“, добави Ваньо Танов.

Междувременно областният управител на Хасково Румен Данев съобщи, че още през 2000 г. е имало заповед за създаване на ваканционно селище "Арда" в района на яз. "Ивайловград", подписана от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев.

По думите на Данев още през 1998 г. новото правителство е установило, че в бившето Ставри Димитрово има незаконни постройки, и тогава "започнало да се шуми, да се правят преписки", докато се стигнало до заповедта през 2000 г.

На основата на тази заповед община Любимец изготвила кадастрален план, в който имотите били описани и номерирани. Според Данев всичко спряло дотук, защото ваканционното селище не е било одобрено. 

При проверката сега е установено, че има изградени три трафопоста, единият от които е в заливната зона на язовира.

Областният управител на Хасково каза, че очаква информация от EVN на чие име са партидите на трафопостовете и кой е плащал електроенергията. 

„В селището има изградена помпена станция и на нея има водомер, на базата на чиито показания се плаща общо водата.

„Все още чакам информация и от "В и К" на чие име се води водомерът“, каза Данев.

По думите му имало изграден нов водопровод само до вилата на началника на митницата в Свиленград Стефан Марашев и не било ясно останалите обитатели в селището как се снабдяват с вода и как я плащат.

Между 6 и 8 са законните постройки в Ставри Димитрово според данни от община Любимец, отбеляза Данев.

Той добави, че според резултатите от проверката на Дирекцията за национален строителен контрол в селището са съставени 119 констативни акта, от които 36 са за забрана за ползване на жилищни сгради, а останалите са за премахване на постройки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase