„Мюсюлманското изповедание има едно ръководство и това е Висшият мюсюлмански духовен съвет, и негов председател съм аз“, заяви Недим Генджев в присъствието на мюфтии от цялата страна.
 
По думите му има само един-единствен легитимен и действащ устав на мюсюлманско изповедание, и това е този от 1996 г.

Според Недим Генджев не  е коректно Мустафа Алиш Хаджи да се титулува като главен мюфтия, защото изборът тепърва предстои.

Недим Генджев и членовете на Съвета представиха писмо до Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, в което те настояват да се направи ревизия и финансов одит на мюсюлманското изповедание.

Според Генджев трябва да се излъчи група от експерти, които да започнат подготовката и написването на нов устав на общността.
 
От духовния съвет искат да се гарантира ненамесата на държавата при  решаването на вътрешни за вероизповеданието въпроси, както и държавата да осигури невмешателството на чужди държави в този въпрос.

Още по темата

 
По повод срещата между Мустафа Хаджи с турския премиер Реджеб Ердоган, Генджев заяви, че тя "недвусмислено показва, че се прави опит за намеса във вътрешните работи на мюсюлманското изповедание от чужда държава.

Това било в разрез с интересите на мюсюлманите в България, които „не са турско малцинство, а български граждани, изповядващи мюсюлманската религия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase