Снимка: БГНЕС
fallback

Внезапни проверки на Главна инспекция по труда в София откриха 153-ма души, работещи без трудови договори, съобщиха от инспекцията.

Проверени са общо 600 обекта в столичните райони "Люлин", "Овча купел", "Павлово", "Надежда", по Околовръстния път на София, в Драгалевци и Симеоново, както и два търговски комплекса.

На обектите са заварени общо 2252-ма работника, които писмено са декларирали състоянието на трудовите си правоотношения.

Изискани са необходимите документи и ще бъдат проверени декларираните от работниците данни в регистъра за трудовите договори в Националната агенция по приходите.

Инспекторите са открили и един чуждестранен гражданин без документи, както и непълнолетен, който работел без задължителното разрешение от Инспекцията по труда.

Установени са 245 работещи при непълно работно време.

По време на инспекциите са изискани и проверени ведомостите за заплати, правилниците за вътрешния трудов ред, документите за разпределение на работното време, които съгласно влезлите в сила промени в Кодекса на труда, работодателят е длъжен да държи на разположение на контролните органи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

Celestian

преди 13 години

borsi.blog.bg/politika/2010/09/11/chiliiskiiat-pensionen-model-vlast-za-rabotnicite-privatizac.604240Интересен модел на пенсионна политика. Изглежда много по-честен от настоящият. Разбира се, при този модел държавата няма да може да краде толкова, така че най вероятно няма да се приеме.

151

Celestian

преди 13 години

В Англия примерно, ако работник получава до 2000 лева месечно, не му търсят осигуровки. Това е минимален осигурителен праг. Цените в България не са кой знае колко по-различни отколкото в Англия. Дори някои неща там са по-евтини.

150

Celestian

преди 13 години

50% от осигуровките се покриват от работодателя, 50% плаща работника. Като работодател преценявам че мога да отделя за работника 600 лева бруто. Правя му договор за 450 лева, плащам 150 лева на държавата и останалото държавата удържа от заплатата на работника. Работника ще вземе чисто около 350 лева. Забележете, работодателят няма нищо против да даде тези всичките 600 лева на работника, но държавата го рекетира да си плати осигуровките на служителите. Кой е прав и кой е крив?

fallback