Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ у нас за четвъртото тримесечие може да се запази или намали. Това е последната прогноза на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев от днес.

През юли Семерджиев уверено заяви, че по всяка вероятност цената на газа от октомври ще намалее с поне 10%, което той публично потвърди само преди две седмици.

Преди дни Булгаргаз направи официална прогноза, че цената на газа от октомври ще се повиши с 3%, което вчера беше подкрепено и от компаниите от Балканската и Черноморска газова и петролна асоциация.

Сега председателят на ДКЕВР коментира, че прогнозата на Булгаргаз е направена „коректно“, съобщи БТА.

Семерджиев същевременно посочи, че върху цената, която ще бъде определена от ДКЕВР и ще влезе в сила от 1 октомври 2010 г., ще дадат отражение и новите указания за определяне на цената на природния газ, които бяха разгледани на обществено обсъждане в комисията днес.

По-точно, указанията ще се отразят върху цената на газа чрез промяна на признатите приходи на компанията, поясни Семерджиев.

Според председателя на комисията указанията ще дадат прозрачност и яснота при определяне на надвзетия и недовзет приход от страна на „Булгаргаз" ЕАД и ще оптимизират влиянието на курса на долара върху цената на газа.

При определянето на курса на долара няма формално да се отчита периодът, а ще се отчитат и допълнителни фактори като например денят, в който е обмяната на валута и дали може тя да се направи по-оптимално, обясни Семерджиев.

В тази връзка от Булгаргаз заявиха, че указанията „противоречат на съществуващата наредба за определяне на цените на газа и внасят непрозрачност“.

Разминаване в позициите на държавната комисия и Булгаргаз предизвика и промяната на начина, по който се отчитат количествата газ в подземното газовхранилище в Чирен, които влияят при формирането на цената.

Председателят на ДКЕВР заяви още, че комисията няма да допусне Бугаргаз да стигне до големи финансови затруднения. „Недовзетият приход ще бъде отчетен така, че да се компенсира дружеството“, каза Семерджиев.

Още икономически новини от страната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase