Снимка: Булфото
fallback

От 2 август влизат в сила девет стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо под общото име "Стара планина". Това съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба  д-р Йордан Войнов.

Продуктите са кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варенопушени малотрайни колбаси.

Всички те няма да съдържат соя и консерванти като картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други.

Вече са изготвени рецептури за производството на продуктите, произхода и вида на суровините, които ще се влагат.
Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до два процента.

Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2 процента сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо - не повече от 3,5 на сто. Температурата на съхранение ще бъде от минус 1 до плюс 2 градуса, вместо сегашните 4 градуса.

Oще по темата
15 юли 2010 14:50
74

Дълбоко замразените продукти ще имат срок на съхранение 30 дни. Охладените кебапчета например ще могат да се съхраняват до пет дни.  
 
Продуктите "Стара планина" ще бъдат отделени от останалите стоки в магазините. „Това, което не се случи 20 години, сега ще направим, най-после ще въведем ред“, коментира д-р Войнов. Досега не е калкулирано с колко ще поскъпне цената на месните продукти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Мацка

преди 13 години

Не е ли по-правилно курчово конаре?:))

113

Honorik

преди 13 години

Истинското кебапче ще носи името Стара планина...i 6te mu dadat orden"Stara planina"parva stepen...Drun-drun...!

112

kifte lover

преди 13 години

Смятам,че пак ще има измами.Хора,като например Стефан Райчев - собственик на Меком Силистра разбират от занаята и сега кебапчетата наистина ще са от месо,но какво ли ще е то? Далаверата с виетнамските кучета смлени в колбасите е общодържавна "тайна".Е с нашенски подправки го докарват на вкус..Дано да се съблюдава качеството !

fallback