Снимка: Dnes.bg
fallback

Най-големият кожно-венерически диспансер в България, който се намира в Пловдив, ще бъде затворен.

Предложението за преобразуването на лечебното заведение е на Министерството на здравеопазването.

Лекарите смятат, че всичко се случва тихомълком, а проблемът е огромен. Годишно диспансерът по кожни и венерически заболявания в Пловдив обслужва 43 хиляди пациенти от цяла Южна България.

Ако лечебното заведение бъде закрито, пациенти като Бистра Тонева, която страда от няколко кожни заболявания, няма да има къде да се лекуват.

„Хроничноболна съм и лечението ми струва 1000 лева, не мога да отида на частно, което означава, че трябва да се самоубия, защото не мога да търпя болката”, през сълзи сподели Бистра.

Пред Dnes.bg пациентката Стоянка Джадова обясни, че от 27 години е болна от псориазис – тежко кожно заболяване, и за да го лекува, всяка година лежи за 10 дни в диспансера. Ако той бъде затворен, тя ще трябва да пътува до София дори за една рецепта с лекарства.

Освен кожни болести в диспансера се лекуват и венерически заболявания като сифилис.

„Ако лечебното заведение бъде закрито, броят на болните от полово предавани болести ще нарасне”. Това каза пред Dnes.bg д-р Боян Костов, който завежда кожното отделение.

Той обясни, че специалистите в момента проследяват заболелите и техните контакти, като по този начин предотвратяват заразяването на по-голям брой от хора.

Здравното министерство казва, че дейността на диспансера се дублира с друга клиника. Лекарите от кожния диспансер обаче контрират, че това не е вярно.

Те са категорични, че никъде в Пловдив няма болница, която да лекува кожни и венерически заболявания, и никъде в България няма друга лаборатория, която да установява сифилис.

„Отчаяни сме и не знам какво да правим, ако разбият колектива ни”, каза пред Dnes.bg началник-поликлиниката д-р Нели Мулетарова.

Диспансерът разполага с операционна, няколко специализирани лаборатории и 30 легла.

„През последните 5 години лечебното заведение успява да покрие разходите си със собствени средства и дори излиза на печалба с по 50 хиляди лева на година и недоумявам защо искат закриването ни”, каза пред Dnes.bg управителят на диспансера д-р Елена Дякова.

Тя моли здравния министър Анна-Мария Борисова да преосмисли позицията си за закриването на най-големия кожен диспансер в България.

„Тази министърка кара народа да си слага въжето и да се беси”, възмущава се още пациентката Бистра Тонева.

Надеждата на пациенти и лекари е здравният министър Борисова да оттегли предложението си за закриване на диспансера по кожни и венерически заболявания в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

ива

преди 12 години

нашите р ъководители от тъй нречената демокрация в продължение на повече от двадесетгодини освен да рушат създаденото от техните майки и бащи,да закриват училища,пощи,болници,жп линии и какво ли още не.......нищо друго не правят.ужасявам се от техните глупости и простащини!!!

76

4itatel

преди 13 години

abe hora, sled kato ste nekompetentni otnosno klinika i etiologiq molq ne pishete gluposti po forumite!

75

Анонимен

преди 13 години

ето това е реформата на баба мария борисова, за тези дето гласуваха за герб поклон

fallback